Çekim Yardımı

Neşe Selimoğlu

1 yıl önce sordu.

Merhaba arkadaşlar. Yakında yarım saatlik bir kısa film çekmeyi düşünüyorum ve takıldığım bazı konular var. Tecrübesi ve bilgisi olanlar değerli fikirlerini benden esirgemezlerse şimdiden çok teşekkür ederim.

Çekeceğim filmi sırf kısa film olsun diye çekmeyeceğim, belli bir kaliteye sahip olmasını öncelikli olarak istiyorum. Farz edin ki kaliteli bir sinema filmi olacak, öyle bakın.

Filmi ille de RAW mu çekmeliyim, yoksa ProRes 422 HQ çeksem de olur mu? Renk dışında RAW çekimin ne gibi bir artısı ve esnekliği var?

Kullanacağım kamera 10 Bit çekiyor, bu yeterli midir? Sinema filmlerinin 16 Bit çektiğini duydum,. Ben de öyle bir kamerayla mı çekmeliyim, yoksa 10 Bit yeterli midir?

Kameram Süper 35 sensöre sahip ve 6 K çekebiliyor. Ben 4 K çekmek istiyorum ama sensörün alanının tamamından yararlanabilmem için 6 K çekmem gerekiyor. 4 K ile çekersem sensör alanı kroplanıyor çünkü. Hangisini tercih etmeliyim? 6K tam sensör mü, yoksa 4 K kroplu sensör mü? Görsel kalite açısından hangisi daha iyi?

Dağıtım kopyasını 25 P HD veya 2K alacağım. Filmin tamamını 50 P ya da daha yüksek çekip son çıktıyı 25 P alsam kalitede bir sıkıntı olur mu?

Makinem doğrudan yani kendi içinde XLR ses kayıt yapabiliyor. Sesi doğrudan makine içine yapmak mı daha iyi yoksa harici ses kayıt cihazı ve ekibi kullanmalı mıyım? Boom mikrofon yeterli midir, yoksa yaka mikrofonları mı kullanmalı mıyım?

Elimde Samyang lensler var, bunlar kaliteli bir görüntü için yeterli midir yoksa Cine lens diye tabir edilen pro lensler mi kullanmalıyım?

Sorularım şimdilik bu kadar. Cevaplarınız sinema dersi gibi olacak ama herkesin bu konuları öğrenebilmesi için iyi bir fırsat olur sanırım.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.


sen de cevapla

verilen cevaplar

Özgür Kartal

Özgür Kartal

1 yıl önce cevapladı.

Red komodo veya blackmagic 6k kullanıyorsun sanırım. R3D raw m, 6K çek red de. blackmagic de prores çekebilirsin, davinci kullanacaksan raw çek. 6K çektiğini 4K down sample et. yani sensorun tamamını kullan, sonra premierde çıktıyı 4k alabilirsin, ekstra kalite kazandıracaktır. makine içinden croplama.

bir de makinenin dinamik aralığını tam kullanmış olursun raw çekersen, sonradan iso, white balance gibi ayarları değiştirebilirsin, yanlış pozlamaları kurtarabilirsin. 6k çekersen stabilazyon için crop şansın da olur veya reframe.

Sesi mutlaka ayrıca kaydet, kameranın sesisini sadece eşlemek için kullan.

samyang gayet kaliteli, keskin lensler üretiyor, cine lens kaliteyle değil, focus ve diyafram halkasıyla ilgili bir terimdir. yani linear focus ve step diyafram halkaları vardır. cine lens kailteli lens demek değildir. cine lensler diye bildğin cooke, arri vs gibi lensler daha çok renk ve tat içindir.

25p dediğin 25fps ise bu akış hızıdır, 50fps çekip 25 basarsan film yavaşlar, slowmotion.

25fps çekmemizin nedeni motion blur dur, gözün alışkın olduğu akışkanlık. Nerdeyse %99 film 24 - 25 fps dir. (amerika 60hz elektirk 24, avrupa 50hz elektirik 25)

50 fps çekersen daha çok spor karşılaşması gibi görünür, sinematik denilen tadı yakalaman zor olur, çünkü motion blur azlalır. Motion blurun 25 de tadının tam gelmesinin nedeni shutter speed yani estantanedir. 100 yıllık film tarihinde gözümüz buna alıştı.

Bu teknik olduğu kadar sanat da olduğu için tat meselesine daha çok kafa yormalısın.

16 bit çekiliyor diye bi şey yok. red 16 bit çeker linear kullanır, arri 18bit çeker logla 10 veya 13 bite düşürür. Yani 10bit neredeyse dünya standardıdır. sony slog, arri logc 10bit tir.

Neşe Selimoğlu

Neşe Selimoğlu

1 yıl önce cevapladı.

Teşekkür ederim Özgür Bey, verdiğiniz bilgiler çok aydınlatıcı oldu. Benim kameram Blackmagic 6K Pro. Bu da demek oluyor ki doğrudan 6K çekip sonradan 4K ya da 2K´ya indirmem gerekiyor. 25 fps konusunda da haklısınız. Ben zaten 25 fps çekecektim ama slow motion gerektiren planlarda 50 ya da daha yüksek fps çekip bunları 25 fps ile açılmış projeye atmak istemediğimdendi. Premier´de projeyi 25 fps olarak açtığımda bunun içine istediğim fps değerinde görüntüleri atıp, işleyip, sonra yine 25 fps çıktı almamda bir sorun olmaz sanırım.

Özgür Kartal

Özgür Kartal

1 yıl önce cevapladı.

Bir de kameranın base iso sundan sakın uzaklaşmayın, sanırım 800 ve 2500 iso olması lazım. Pozlamanızı buna göre yapın, monitor sizi yanıltmasın, mutlaka false color kullanın. 3 kademe nd var makinede, 3. kademesinde blue atar haberiniz olsun, nd yi max 2. kademede kullanın. gerekirse lensin önüne nd takarsınız.


Neşe Selimoğlu

Neşe Selimoğlu

1 yıl önce cevapladı.

ND filtreyi çok kullanıyorum ama blue attığını görmedim, ya da fark etmedim diyelim. Bundan böyle dikkat ederim. Zaten yedek ND filtrem de var, gerekirse onu takarım. Ama bu False Color ve Base Iso olayını henüz tam kavrayabilmiş değilim. Sanırım tüm bu teknik ve çok önemli ayrıntılar için bir görüntü yönetmeni ile çalışsam daha doğru olacak.

Bir de şunu soracağım tekrardan: Benim makinemin üzerinde iki adet XLR ses girişi var. Bunlara boom mikrofon takıp kayıt yapmam mı yoksa harici kayıtçı kullanmam mı daha iyi? Yaka mikrofonlarının ille de gerekip gerekmediği konusunda da bir şeyler söylerseniz
memnun olurum. Tekrar teşekkürler.

Özgür Kartal

Özgür Kartal

1 yıl önce cevapladı.

Base iso eskiden film makaralarındaki asa gibi düşün, analog foto çektiysen bilirsin, kodak aldın diyelim üzerinde 400 yazar, yani iso su 400 değişmez, aslında kameralar da öyle. iso değişmez. base iso üreticinin önerdiği dinamik aralığı ve noise seviyesini optimumda tutan seviyedir. bunun dışına çıkarsan gölgelerin veya parlak yerlerinde data kaybı yaşarsın ve noise üretirsin.

Sese gelince demiştim yukarda, harci kayıtçı kullan, hem boom hem yaka kullanırsan, oyuncu seslerini temiz alırsın yakayla, boom ise ortam seslerini ve reverb ü mixlemekte kullanılır. Kamera üzerinde de kayıt yapabilirsin ama o ses pek kullanışlı değil, sadece premierde ses eşlemek için referans olarak kullanılır, ses eşlenince silinir. yani filmde kamera üzerindeki ses kullanılmaz.

Kullanabilir misin, tabii ki ama blackmagic ses kartı pek başarılı değil, anlarsın, yani zorda kalırsan anca

Neşe Selimoğlu

Neşe Selimoğlu

1 yıl önce cevapladı.

ISO´nun ne olduğunu biliyorum, zaten halihazırda makinenin ISO´suyla oynayarak çekimler yapabiliyorum. Ama makinede "Çift Yerel ISO" diye bir özellik var, onu anlayamıyorum. Nedir, nasıl devreye girer, hangi ayarlarda çalışmaya başlar, pek kavrayamadım. Neyse, verdiğiniz bilgiler çok değerliydi, çok teşekkür ederim.

Özgür Kartal

Özgür Kartal

1 yıl önce cevapladı.

Iso yu gain yani kazanç gibi düşün, sensöre gelen ışığı amplitude ederek, yani oluşturduğu voltajı suni olarak yükselterek ışık hassasiyetini belirliyor. Dual base iso da iki farklı gain ayarı var, noise floor u yani gürültü taban seviyesini eşlemek içinse noise reductionı arttırıyor. Aslında gelen aynı ışık, verilen voltaj artıyor ki sensor ışığa daha duyarlı olsun.

Neşe Selimoğlu

Neşe Selimoğlu

1 yıl önce cevapladı.

Bir de sırf merak ettiğim için soruyorum; elimdeki Blackmagic 6K Pro , bir sinema filmi çekmek için yeterli midir? Değilse olumsuz yönleri nedir? Olası sıkıntıları nasıl telafi ederiz? Eğer yeterliyse, o zaman nelere özelikle dikkat etmemiz gerekiyor. Samyang lensler dışında önerebileceğiniz bütçe dostu lens kiti hangisidir?

Özgür Kartal

Özgür Kartal

1 yıl önce cevapladı.

Blackmagic le ben bir çok kez çalıştım, sinemayı bırak ismini veremeyeceğim dizilerde bile action cam olarak kullanıldı. Çekim formatları yüzünden bir çok kameraya tercih ederim.

Samyang a gelince fiyatına göre en iyi cam kalitesine sahip marka. O fiyatlara daha iyi bir lens yok. Biraz daha fazla para harcarsan DZO lenleri çok beğendim. Lenslere sahip olmak yerine proje bazlı kiralamak daha iyi.

Neşe Selimoğlu

Neşe Selimoğlu

1 yıl önce cevapladı.

Teşekkür ederim. Ben de yaptığım çekimlerde, görüntü kalitesini çok sinematik bulduğum için hoşuma gidiyor bu kamera.

Lens konusunda da haklısınız, ben de bazı işlerde kiralamayı düşünüyorum zaten.

Bir de şu Klaket ve Time Code konusuna değinmek istiyorum. Günümüzün artık çok pratikleşmiş çekim koşullarında bunlara ne ölçüde gerek olup olmadığını öğrenmek isterim.

cekbifilm.com profesyonel ve amatör sinemacıları bir araya getirmek amacıyla kurulmuş bağımsız bir platformdur.
Adres: Eğitim Mah. Sude Sok. No:3 Marmara Residance Bahçe Kat Kadıköy - İstanbul
Tel : 0850 346 20 30 e-posta : info@cekbifilm.com