Çekim Yardımı

Neşe Selimoğlu

1 yıl önce sordu.

Merhaba arkadaşlar. Yakında yarım saatlik bir kısa film çekmeyi düşünüyorum ve takıldığım bazı konular var. Tecrübesi ve bilgisi olanlar değerli fikirlerini benden esirgemezlerse şimdiden çok teşekkür ederim.

Çekeceğim filmi sırf kısa film olsun diye çekmeyeceğim, belli bir kaliteye sahip olmasını öncelikli olarak istiyorum. Farz edin ki kaliteli bir sinema filmi olacak, öyle bakın.

Filmi ille de RAW mu çekmeliyim, yoksa ProRes 422 HQ çeksem de olur mu? Renk dışında RAW çekimin ne gibi bir artısı ve esnekliği var?

Kullanacağım kamera 10 Bit çekiyor, bu yeterli midir? Sinema filmlerinin 16 Bit çektiğini duydum,. Ben de öyle bir kamerayla mı çekmeliyim, yoksa 10 Bit yeterli midir?

Kameram Süper 35 sensöre sahip ve 6 K çekebiliyor. Ben 4 K çekmek istiyorum ama sensörün alanının tamamından yararlanabilmem için 6 K çekmem gerekiyor. 4 K ile çekersem sensör alanı kroplanıyor çünkü. Hangisini tercih etmeliyim? 6K tam sensör mü, yoksa 4 K kroplu sensör mü? Görsel kalite açısından hangisi daha iyi?

Dağıtım kopyasını 25 P HD veya 2K alacağım. Filmin tamamını 50 P ya da daha yüksek çekip son çıktıyı 25 P alsam kalitede bir sıkıntı olur mu?

Makinem doğrudan yani kendi içinde XLR ses kayıt yapabiliyor. Sesi doğrudan makine içine yapmak mı daha iyi yoksa harici ses kayıt cihazı ve ekibi kullanmalı mıyım? Boom mikrofon yeterli midir, yoksa yaka mikrofonları mı kullanmalı mıyım?

Elimde Samyang lensler var, bunlar kaliteli bir görüntü için yeterli midir yoksa Cine lens diye tabir edilen pro lensler mi kullanmalıyım?

Sorularım şimdilik bu kadar. Cevaplarınız sinema dersi gibi olacak ama herkesin bu konuları öğrenebilmesi için iyi bir fırsat olur sanırım.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.


sen de cevapla

verilen cevaplar

Özgür Kartal

Özgür Kartal

1 yıl önce cevapladı.

Klaketin önenimi çeken değil kurgulayan bilir, ses eşlemek değil tek mesele, color yaparken bile klaket üzerindeki renk skalasını kullanırlar. Ortam ışığını gördüğü için klaket renk hakkında referans verir. Kurgu yaparken de hangi sahne, hangi plan, kaçıncı take önemli. Aynı planı 10 kere çekersin, yönetmen 2. diye not aldırmıştır, onu kullanır kurgucu.

Ayrıca çekim sırasında bazen sahne atlarız, plan unuturuz, timecode bunu takip eder.

Neşe Selimoğlu

Neşe Selimoğlu

1 yıl önce cevapladı.

Klaketi ses için kullanmayı düşünmüyorum zaten. Ama sahne ve palan çekimlerinin takibi için kullanılması mantıklı . Renkle ilgili özelliğini ise sizden öğreniyorum şimdi :) :) :)

Benim kamerada iki farklı kayıt dosya uzantısı var. Birisi exFAT, diğeri ise Mac OS extended. Bu güne kadarki tüm klip -tanıtım vesaire çekimlerimi hep exFAT formatında yaptım. Bilgisayarım ise M1 işlemcili Mac Mini. Acaba diyorum bundan sonraki çekimlerimi Mac OS extended olarak kaydetsem daha mı iyi olur? Kısa film ya da sinema sektöründe daha çok hangisi kullanılmaktadır? Ya da şöyle sorayım; güvenli bir çekim için hangisi daha sağlıklıdır?

Özgür Kartal

Özgür Kartal

1 yıl önce cevapladı.

XFAT kullanılır genelde, mac hiç kullanmadım. Gerçi bunlar sadece ssd yi formatlamak için, mac kullananlar kolayca cevirebiliyor sanırım, kendiniz kurgulayacaksanız mac os kullanın.

Emhay

Emhay

1 yıl önce cevapladı.


Uğurcan Kırıkbaş

Uğurcan Kırıkbaş

1 yıl önce cevapladı.

İlk defa film çekeceksiniz öncelikle küçük detaylar ile boğulmayın. İlla ki hata ve eksiklikler olacaktır. İlk önce işin mutfak kısmının hal olması lazım. Senaryo, sinopsis, çekim senaryosu tamam mı çekim planları hazır mı, yer, zaman, mekan, doğa faktörleri izinler, oyuncular v.b. tüm detaylar tamam ve içinize siniyor mu ? Bi filmin önce sizi çekmesi sizi heyecanlandırması bir şey anlaması bir derdi olması lazım. En son tabi kameraman, yönetmen, kostüm/Makyaj, sanat, timcode, ses,ışık gibi görevleri üstlenecek yapacak arkadaşlar lazım. Kendi imkanlarınca yapacaksan zaten illaki eksik olur bu detaylarla hiç boşuna yorulma...

Not: bilgisayarına göre seç raw v.b. diye ios işletim değilse raw seç.
6 k çek kayıt ederken düşük etsen bir şey olmaz 2 k dana daha iyi kayıt eder.
Samyang gayet iyi lens iş görür. Teşekkürler

cekbifilm.com profesyonel ve amatör sinemacıları bir araya getirmek amacıyla kurulmuş bağımsız bir platformdur.
Adres: Eğitim Mah. Sude Sok. No:3 Marmara Residance Bahçe Kat Kadıköy - İstanbul
Tel : 0850 346 20 30 e-posta : info@cekbifilm.com