Biliyorum her yönetmenin farklı bir tarzı vardır. Oyuncu seçiminde de o kriterleri etkili olur. Fakat benim merak ettiğim, yönetmenler oyuncu seçimlerini yaparken, adayın fiziksel uygunluğu dışında nelere de dikkat ediyorlar. Yani bir oyuncu adayı olarak bir karakter için başvuru yaptığımızda hangi konulara özen göstermeliyiz?
Bu benim de merak ettiğim konulardan. Güzel soru. Takipteyim 👏🙏
Yorumun içerik kurallarına uygun olmadığını mı düşünüyorsunuz?
Karakterin söylemek istediğini anlarsan yani o sözleri sarf ederken altında yatan gerçek amacını o zaman "doğal" olmuş olursun. Bunu yapabileni genelde beğenirler. Ör:Volkan (Melike´nin sevgilisi)Aşkım, haydi gel, hep beraber bizim mekanda toplanacağız, kankalarımın sana bir süprizi varmış, benden duymuş olma. Melike erkek arkadaşının kankası Mehmet ile karşılaşmak istemiyor. (Cafede buluşma teklifini neden reddediyor, bu soru sorulmalı) - Boş ver ya aşkım, hava zaten yağmurlu çıkıp ne yapacağız? Ayaklarımızı uzatıp film izleyelim.Dialog dandik ama ne demek istediğimi anladın sanırım. Ahmet´le karşılaşmak istemediğini gizleyerek, başka bir bahanenin altına sığınıp bu cümleyi sarf etmelisin. Alt metine dikkat edersen karakterin gerçek amacını anlayabilirsin. Bunun için de doğru soruyu sormalısın. Her zaman "neden bunu yapıyor veya söylüyor" sorusundan gitmelisin.
Özgür bey cevap için teşekkürler. Kriterlerden birini karakteri özümsemek olarak değerlendirebiliriz.
Heyecanına dikkat ederler. Kişinin alacağı rol ile ilgili bir heyecanı yoksa , bu heyecan gözlerine yansımamışsa hak etmediklerini düşünürler. Ve kesinlikle davranışların usturuplu olmasına dikkat ederler. Bir karaktere talip olduğunuz da o karakteri diğerlerinden farklı ele alırsanız bir hata yapmış olmazsınız. Hatalı gibi olsa da sizin yorumlama biçiniz sizi seçecek kişilerin kafasında size dair fikir uyandırır.
Kaan bey cevabınız için size de teşekkür ederim. Fakat işte o yorumlama olayıyla ilgili herkes başka bir şey söylüyor. "Yorum katma, sadece istenilen gibi ve istenildiği kadar oyna" önerilerini de çok fazla duyuyorum çevremde. Maalesef oyuncu ile empati kurulmuyor çoğu zaman ve ne yapacağımızı şaşırıyoruz bu yüzden.
Haklısınız, size verilen metni yorumlamayla ilgili herkes farklı şeyler söylüyordur. Ben şahit olduğum kadarıyla şöyle söyleyebilirim ; verilen metinde oyuncunun doğru ya da yanlış yorumlamasına değil, potansiyeline bakıyoruz derlerdi. Bu metinden ne çıkarabilir onu merak ediyoruz derlerdi.
Bunun bir standardı yok gibi. Kimi yönetmen kendinden bir şeyler kat diyo, kimi yönetmen de kendinden bir şeyler katınca fırçalıyo. O yüzden yönetmeni iyi gözlemleyip ne istediğini anlayıp ona göre hareket etmek gerek.
Disiplin çok önemli. Karakterle uyum, ekiple uyum, çalışma gün ve saatleri ile uyum vs.. Bu böyle uzar gider. Uyumlu ve disiplinli çalışma özelliği yani.
Ekibe uyum sağlayabilen, söylenileni ve istenileni anlayabilen ve anladığını oyununa yansıtabilen (bu yönde referansları olan) oyuncular her zaman 1-0 öndedir diye düşünüyorum.
cekbifilm.com profesyonel ve amatör sinemacıları bir araya getirmek amacıyla kurulmuş bağımsız bir platformdur. Adres: Eğitim Mah. Sude Sok. No:3 Marmara Residance Bahçe Kat Kadıköy - İstanbul Tel : 0850 346 20 30 e-posta : info@cekbifilm.com