Yönetmenin ışık, ses vs.. bilmesi gerekir mi?

Ensar İnce

3 yıl önce sordu.

Bir yönetmen adayı olarak umarım sorum için linç edilmem :) ve "herkes de yönetmen olmak istiyor" gibi eleştirilere maruz kalmam. Evet hadsizce gelebilir ama benim hayalim ve amacım bu. O yüzden yermeden yol göstermenizi rica ediyorum.

İleride iyi bir yönetmen olmak isteyen bir sinema meraklısı olarak öğrenmek istediğim şey yönetmen sette her şeyi bilmek zorunda mıdır? Yani ışık, ses gibi şeyleri de biliyor olmak zorunda mı yoksa oyun ve oyuncu yönetimi midir sorumluluğu?

Bir de bunun için nasıl bir yol izlemeliyim?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.


sen de cevapla

verilen cevaplar

Çek Bi Film

Çek Bi Film

3 yıl önce cevapladı.

Ensar için rahat olsun. Yönetmenlerimizden ya da konuya hakim diğer üyelerimizden; linç edilmeden, eleştirilmeden soruna cevap gelecektir. Ayrıca hayallerinin ya da hedefinin eleştirilecek hiç bir yanı yok. Hayalini kurar ve bu yolda çalışırsan her şey olur.

M. Kaplan

M. Kaplan

3 yıl önce cevapladı.

Yönetmen ya da konunun uzmanı değilim ama bu saydıklarının hiçbirini bilmeyen yönetmenler var. Birkaçıyla çalıştım da. Fakat bunları da bilen yönetmenler diğerlerine göre birkaç adım önde oluyorlar. En azından ben öyle gözlemledim.

Ensar İnce

Ensar İnce

3 yıl önce cevapladı.

Teşekkür ederim. Umarım dediğiniz gibi olur. Bu soruyu başka yerde de sordum ve bildiğiniz linç edildim. Yol göstereceklerine, hevesimi kırabilecek ne kadar yorum varsa onları yaptılar. M.Kaplan teşekkür ederim cevabın için.

Melda Ayık

Melda Ayık

3 yıl önce cevapladı.

Ensar senin gibi genç arkadaşlarımızın kendisine böyle hedefler koyması ve bunun için çaba harcıyor olması takdir edilmesi gereken bir şey. O yüzden o tip eleştirilerle ya da şevkini kıracak yorumlarla gelen insanları ve sözlerini hiç umursama. Bildiğin yolda devam et.

Mahmut Temur

Mahmut Temur

3 yıl önce cevapladı.

Ensar böyle bir zorunluluk olmamakla birlikte tüm bunları biliyor olması ona çok büyük avantajlar sağlayacaktır. Nasıl bir yol izlemen gerektiği konusuna gelince usta çırak ilişkisi sinemada da geçerli olan bir durum. Yani setlerde bol bol çalışman gerekiyor. Zaten süreç seni yönlendirecektir.

Özgür Kartal

Özgür Kartal

3 yıl önce cevapladı.

Gerçekten ne istediğini bilecek yaştaysan yani günün birinde yemişim sinemasını demeyeceksen, konuyla ilgili her detayı öğrenmen sana şöyle bir avantaj sağlayacaktır; sesçi, görüntü yönetmeni, ışık şefi görevini doğru yapıyor mu, bilirsin. Öte yandan her yönetmenin kendince bir zevki, tadı vardır. Bu tatlar kendi kendine oluşmuyor, bir alt yapının sonucu.

Görüntü dediğimiz şey ışıktır. Işık olmazsa kamera sim siyah bir şey çeker, demek istediğim, gerçek dünyada 3 boyutlu olarak gördüğün objelerin 2 boyutlu kamera ortamına aktarılırken şeklini, rengini belirleyen şey ışıktır.

Tavsiye vermek gibi bir kibre kurban olsam da sana tavsiyem ne yap ne et ışık nasıl kullanılır öğren. Önce fotoğraftan başla sonra sinematik ışığı öğren. youtube da binlerce içerik bulabilirsin. böylece hayalindeki sahneyi nasıl yansıtacağını, duyguyu sadece ışığı doğru kullanarak nasıl verebileceğini öğreneceksin.

izleyici, adı üstünde izleyici sesten önce görüntüye aşık olur, ışık daha hızlı olduğu için. ses ikincildir ama ikinci en önemlisidir. sonra oyuncularına gelir sıra, e artık onlar da sende.

Haydi yolunda başarılar, kolay gelsin


Berna Kaçar

Berna Kaçar

3 yıl önce cevapladı.

Ilk önce okulunu okumalısın. Sinematografi, ışık, ses, sanat ,kostüm yani herşeyi bilmek zorundasın. Kitap okumalısın, çok kitap okumalısın. Sete girdiğinde işini iyi yapmayan bir ışık şefi ya da görüntü yönetmeni varsa onlara da doğru ışığı ya da görüntüyü ( kadrajı) vermek gerekir. Açıklayabildim umarım.

Ensar İnce

Ensar İnce

3 yıl önce cevapladı.

Harikasınız, ne diyeyim. Bu tavırlarınız bile ne kadar kıymetli bir bilseniz. Teşekkür ederim hepinize ve söylediklerinizi kulağıma küpe yapıyorum.

Çek Bi Film

Çek Bi Film

3 yıl önce cevapladı.

Ensar, buranın kuruluş amaçlarından biri de senin gibi soruları olan arkadaşlarımızın sorularına cevap bulabilmelerine vesile olmak. O yüzde aklından "acaba mı?" diye geçirmeden dilediğin soruları yönelt. İnanıyoruz mutlaka her soruna cevap alacaksındır.

Şeref Karakurt

Şeref Karakurt

3 yıl önce cevapladı.

Bir yönetmenin setteki her şeyi biliyor olması gerekir. Yoksa yanlış ya da eksik yapılan işlerin yanlış ya da yanlışlığını bilemez ve o film başarılı olamaz. Ha çok güvendiği ve profesyonel bir ekibi var ise o zaman durum başka tabi.

cekbifilm.com profesyonel ve amatör sinemacıları bir araya getirmek amacıyla kurulmuş bağımsız bir platformdur.
Adres: Eğitim Mah. Sude Sok. No:3 Marmara Residance Bahçe Kat Kadıköy - İstanbul
Tel : 0850 346 20 30 e-posta : info@cekbifilm.com