DSLR ile sinema filmi çekilir mi?

Önder Avcı

3 yıl önce sordu.

DSLR makineler artık oldukça gelişmiş özelliklere sahipler. Peki ama bu makinelerle bir sinema filmi çekilebilir mi? Yani görüntü kalitesi perde için yeterli olur mu?


sen de cevapla

verilen cevaplar

Burak Ayhan

Burak Ayhan

3 yıl önce cevapladı.

Perdede 10bit görüntüye ihtiyaç duyulur. Şu anda da Sony A7SIII, Panasonic S1H vs.. gibi makinelerin dahili 10bit 4:2:2 kayıt özeliği bulunuyor. Dolayısı ile evet çekilebilir.

Önder Avcı

Önder Avcı

3 yıl önce cevapladı.

Burak cevabın için teşekkür ederim. Perde için kameranın 10bit görüntü kaydetmesi yeterli o zaman. Doğru anladım değil mi?

Burak Ayhan

Burak Ayhan

3 yıl önce cevapladı.

Bildiğim kadarıyla evet. Fakat konuyu daha iyi bilenler daha detaylı cevap verecektir. Ben baya araştırmıştım ve bu sonuca ulaşmıştım.

Özgür Kartal

Özgür Kartal

3 yıl önce cevapladı.

8 bit ile de çekilir, 10 bit olması renk yaparken bir avantaj. Ama genel olarak kamera en son önemli olan şeydir. Daha çok ışık, dekor, kamera açıları ve en önemlisi ses.

kuvvetli senaryo ve iyi bir yönetmen varsa, bu iş oluyor, yoksa arri işin sadece tadı. kamera yerine iyi birer ışık ve ses ekibine yatırım yapmanızı tavsiye ederim.

Burak Ayhan

Burak Ayhan

3 yıl önce cevapladı.

8 bit ile perdeye çıkmak çok riskli. Ciddi renk kaybı var 8 bitte. Onca kayıpla perdedeki görüntü kalitesi... Bilemedim.

Lokman Taş

Lokman Taş

3 yıl önce cevapladı.

Tabi çekilebilir. Örneğin Bahman Qobadi, Gergedan Mevsimi filmini Canon 5D M2 ile çekti.

Özgür Kartal

Özgür Kartal

3 yıl önce cevapladı.

@Burak Ayhan Pozlama ve renk çekim sırasında doğru yapılırsa sorun olmaz, 8 bit color correction aşamasında sana çok fazla oyun alanı vermez o kadar.

Öte yandan 8 bit ile 10 bit arasındaki renk farkı, ton geçişlerinde belli olur o da sinema perdesinden çok pc ekranlarında belirgindir (8bit üzeri ekranlarda, hala ben dahil çoğumuz 8bit ekran kullanıyoruz). Sinema perdesi çok büyük olduğu için yansıtıcı projektör 10 bit olsa bile insan gözü farkı anlamayabilir .Renk geçişlerinde dalgalanma veya keskin hatlar görüyosan muhtemelen 8 bittir.

Log çekip sonradan renk atacam diyosan o zaman 10 bit gerekli hatta 8 bit log saçma bi şey. Nedeni; reg709 color space i log genişletip, sonra tekrar 709 a çevirmiş oluyor aslında, yani dynamic range kazanmanın bir avantajı olmuyor çünkü genişlemiş dinamik aralıktaki renkleri kaydedemiyoruz 8 bit olduğu için. 12 stop üzeri dynamic range varsa 10 bit ve üzeri şart ki log çekmenin bir avantajı olsun.

Dinamik aralık nerede işimize yarar, her zaman lazım mıdır? Hayır.

Örneğin, öğlen güneşinde esmer tenli birini çekiyorsak ve gri desenli siyah elbise giyiyorsa, lazımdır. Neden, hem siyahlardaki detayı hem de gökyüzündeki yani parlak yerlerdeki detayı yakalayabilmek için.

Ama, ışığı kendimizin yaptığı, çok parlak ve çok koyu bölgelerin aynı anda sahnede olmadığı yerlerde dinamik aralık önemini kaybeder, 6 stopluk eski makinelerle bile inanılmaz görüntüler kaydedebiliriz.

cekbifilm.com profesyonel ve amatör sinemacıları bir araya getirmek amacıyla kurulmuş bağımsız bir platformdur.
Adres: Eğitim Mah. Sude Sok. No:3 Marmara Residance Bahçe Kat Kadıköy - İstanbul
Tel : 0850 346 20 30 e-posta : info@cekbifilm.com